RSS

“Ai luat tzeapa…”

20 iul.

Ai fost pacalit de o firma de leasing.

Exista in popor vorba ca daca cumperi masina de la firmele de leasing financiar sau operational masina este buna, ingrijita, nelovita, cu carte service si asa mai departe. Nimic mai fals decat atat.

  • Cautand masini in ultimele 2 saptamani am invatat sa ma cam feresc de aceste companii. In primul rand: Gandeste-te putin – ai masina de firma – cum mergi cu ea? Cum treci peste liniile de tramvai? Exact asta vreau sa spun – abuzezi de masina.
  • In al doilea rand daca mergi urat cu masina este posibil ca la un moment dat sa fie lovita. Apoi trebuie reparata rapid – ca sa mearga, sa produca bani – ca doar e masina de firma. Nu conteaza ca farurile stau strambe, conteaza sa aiba faruri. Nu conteaza ca usile se inchid mai greu – trebuie sa le trantesti mai tare.
  • In al treila rand daca stii ca ai probleme cu rata de leasing, ai de facut revizii la masina – la reprezentanta desigur – si te gandesti ca peste 4-5 luni compania de leasing iti va ridica masina – spune-mi te rog cat de mult ai de gand sa investesti? ZERO.
  • In al patrulea rand –  masinile astea au un “net book value” – valoare neta contabila.Care in unele cazuri este foarte mare. Si au pret mare de vanzare. Pe de alta parte pot avea valoare mica, dar, datorita faptului ca masinile sunt “sigure” comerciantii cer mult pe ele.

“Randurile” acestea ar putea continua. Sunt foarte multe scheme prin care pacalitul final esti tu. (Tocmai de aceea ai nevoie de cineva ca mine, ca sa nu iei tzeapa)

Si inca ceva, ca era sa uit: diferenta intre leasing operational si leasing financiar. Simplu: la leasing operational e ca si cum ai inchiria masina pe termen lung, fara sa existe posibilitatea de a o cumpara la valoarea reziduala la sfarsitul contractului. Perioadele pentru leasing operational sunt cam de 3 ani.

La leasingul financiar poti plati un avans, apoi rate, apoi poti cumpara masina la valoarea reziduala. Duratele sunt de obicei mai mari decat la leasingul operational.

Atentie la tzepari!

 

 
Scrie un comentariu

Scris de pe iulie 20, 2011 în Uncategorized

 

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

 
%%footer%%