RSS

Teapa cu masina second hand: Audi Q5

08 iun.

6f031985-c517-4e63-9dd3-0b44bf2a84d3

Articolul il scrisesem acum cateva luni, dar abia acum ajunge la lumina tiparului:)

“Saptamana trecuta am fost la Rm Valcea, trimis de un client de-al meu sa vad o masina. asta: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:https://www.autovit.ro/anunt/audi-q5-panoramic-piele-4×4-ID7Gk0sd.html#d852ef682d
P.S. Anuntul a expirat, de aceea am pus acolo webcache-ul. Si asa, ca utilitate – pun un anunt mai actual de-al omului: http://www.cars.ro/anunturi/autoturisme/audi-a7-6898-g-35628.html

Am ajuns acolo si Catalin 0748572723, vanzatorul, mi-a aratat masina. In afara de componente revopsite totul era ok.  FIX inainte sa incep sa ma uit la masina l-am intrebat daca a fost cumparata de la persoana fizica sau persoana juridica. FIZICA – a exclamat el. Asa ca am continuat sa vad masina.

La final i-am cerut actele si s-a posomorat. A zis ca nu are contractul din Germania cu el, ca e acasa, e la sotie. Eu am plecat de la Valcea. A refuzat sa ni-l trimita pe whatsapp “ca s-au intamplat asa de multe”. Prin asta el intelege ca daca sunt doi samsari care vand masini similare si una are km mai putini atunci ala cu masina cu mai putini km ia (sau fura) seria de sasiu a masinii cu putini km si o pune in anuntul lui. Sau ca s-ar putea “clona” masini pe baza unei poze cu documentele originale ale masinii respective. Absolut nimic mai fals!

PROBLEMA
O firma din Germania vinde masina asta catre o firma din Ungaria, pret 20.000 EUR. Tranzactie este intracomunitara scutita de TVA, asa cum prevede legislatia europeana. Apoi firma din Ungaria vinde mai departe masina catre o persoana fizica din Romania. Firma din Ungaria are obligatia de a adauga TVA la cei 20.000 EUR la orice tranzatie cu persoane fizice (atat din Ungaria cat si din Romania).

Samsarul din Valcea “aduce masina” in Romania. El, samsarul, nu pleaca niciodata din Valcea ci un un sofer din Zalau, cu procura de la firma din Ungaria – ca si cand ar fi angajatul firmei din Ungaria i-o aduce pe roti evitand organele vamale. Adesea “soferul” din Zalau este detinatorul firmei din Ungaria si el doar ofera o imputernicire prin care pe numele lui (sau al firmei din Ungaira) se scot numere rosii de export in Germania.

Tu vii si cumperi masina iar samsarul din Valcea (care nu figureaza in ABSOLUT NICIUN ACT)  ca face direct o factura de pe firma din Ungaria catre tine, iti da o procura in alb cum ca TU l-ai imputernicit pe soferul din Zalau sa iti aduca masina si gata.
Problema este ca pe factura pretul este de 20.000 EUR TVA inclus, in loc de 20.000 EUR + TVA. Got it? Statul vecin este fradudat de TVA – dar cu ce te deranjaza pe tine asta?
TU AI FRAUDAT STATUL VECIN, semnatura ta este pe procura in alb, factura este direct de la firma respectiva catre tine, banii tu ii dai cash, asa ca nu exista o trasabilitate.

Ca sa exista un flux al documentelor firma din Ungaria nu e proasta – ci rupe factura de achizitie (de 20.000 EUR fara TVA) si face alta in valoare de 16806 EUR + TVA de 3193 EUR = 20.000 EUR.

Daca nu te-ai prins pana acum de ce este rau acest procedeu iti spun: TU ai coordonat totul – falsul in acte, procuri in alb, frauda statului vecin, plata unei sume mai mari de 11.000 EUR cash in loc de banca…  cel putin asa apare in acte – si nu e lucru putin sa te caute ANAFul si sa ti se intocmeasca doua dosare penale – unul pentru fals si altul pentru uz de fals.

DEZNODAMANT
Samsarul din Valcea ne-a aratat pana la urma factura, ne-a explicat cum ca ar fi inteles gresit intrebarea mea, mi-a spus ca nu imi fac bine treaba, ca de ce ma cramponez in asta – toate live- adica a doua oara cand am mers la Valcea. Zice ca ” asa se face”. Zice ca “asa fac toti”.
Dupa ce am vorbit cu niste prieteni la telefon sa vad daca chiar au existat actiuni in instanta ale  ANAFului, daca chiar exista dosare penale si condamnari si am aflat ca da, exista, am explicat toate chestiile cumparatorului – omului care venise cu banii la el sa cumpere masina.
A durat o ora sa il conving de riscurile implicate si care sunt consecintele daca esti prins.

CONCLUZIE
Am o concluzie nasoala si sper sa o poti digera.
La faza asta sunt 2 hoti:
– unii care fura cum pot – cu facturi false, cu firme prin Ugaria, cu manarii. Astia sunt.
– ceilalti care accepta chestiile astea si fura de la Statul Roman, fura TVA, accepta ce fac ceilalti si tac, bucurandu-se ca de aceeasi bani iau o masina mai dotata, mai noua…

Au fost proteste si oamenii au iesit in piata si au strigat HOTII, HOTII, dar degeaba mergi la proteste si strigi “hotii, hotii”, cand de fapt – daca accepti furtul cand te avantajaza pe tine – hotul esti chiar tu.”

 
5 comentarii

Scris de pe iunie 8, 2017 în Uncategorized

 

5 răspunsuri la „Teapa cu masina second hand: Audi Q5

 1. VP

  mai 23, 2017 at 8:15 pm


  Mare dreptate ai. Fariseismul e cea mai mare virtute !!!

   
 2. Alex

  iulie 2, 2017 at 8:54 pm


  In curtea ANAF-ului din galati sunt de aprox 3-4 ani, 3 Opel-uri Insignia sigilate si confiscate exact din acest considerent….concluziile sunt ale voastre

   
 3. George

  iunie 30, 2018 at 6:15 pm


  Salut,
  Vreau sa achiziționez si eu o masina adusa din Germania de o firma, imi poti spune te rog ce acte trebuie sa imi dea sa evit chestia cu TVA-ul? Mersi

   
 4. TOMA

  iunie 22, 2020 at 9:34 am


  Eu nu inteleg cum firma din Ungaria care “manareste” facturile nu are parte din vina?

   

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

 
%%footer%%