
Sunt in Lituania. Si am ajuns direct la inchisoare.
In vizita, ce-i drept. In timp ce astept sa ma vad cu oamenii de la Carvertical am decis sa si vizitez Vilnius, asa ca primul meu stop a fost la inchisoarea dezafectata din 2019.
Sunt in Vilnius toata saptamana si m-am autoinvitat more or less aici că să pun întrebări despre cum functioneza si cum nu CarVertical. Si să cunosc oamenii si cultura catusi de putin.
Ce nu stiti despre mine este ca am studiat in Germania, putin in State iar domeniile de care sunt interesat se intind de la teologie si psihologie pana la auto. Sigur nu stiti ca sunt si un autostopist inrait, am calatorit in tineretile mele cu atuostopul prin Europa si am invatat sa merg pe motor (ilegal desigur) in India. Si ca imi place la nebunie sa invat lucruri noi de la oameni din culturi diferite. Imi place sa invat de la oameni mai mari ca mine, mai mici ca mine, mai slabi sau mai grasi 🙂
Si am o fire curioasa cand nu sunt prost.
Bine – am si momente de prostie, ca tot omul, iar in general ma mentin la un nivel normal de inteligenta, cu spike-uri in sus rareori.
Istorie
In 1917 sau 1918 Lituania s-a declarat independența. Apoi a fost ocupată de naziști, “eliberata” de ruși, care au și ras acolo. Lituania a fost primul stat care s-au rupt de Rusia redeclarandu-si independența în 1990.
Ei sunt in NATO din 2004, in Schenghen din 2007 și au Euro tot din 2007.
Nu știu cum o fi fost la ei sub dominație rusească, nici la noi nu pot spune că am prins eu comunismul, dar bine sigur nu a fost. Abia am devenit “Soim al patriei” ca a si venit revolutia si nu am mai prins pozitia de “Pionier”. Mai multe despre Lituania gasiti pe wikipedia.
Coruptie au si ei, dar cred ca fundamental nu au acceptat ca tara sa functioneze dupa principlui lui Iliescu “lasa dom’le ca ne facem noi democratia noastra, autohtona” “lasa dom’le ca e nevoie de cineva din sistem ca sa inteleaga sistemul si sa il imbunatateasca”
Arata mai bine ca la noi
Mult mai bine. Eu un fel de Germanie combinata cu Sinaia, dar fara munți. Totul curat, frumos.
Masinile nu sunt la fel de curate ca in Austria, insa mai curate ca in Romania.
Nedumerirea mea e cum au reușit oamenii ăștia?
Munți nu au. Acces la Marea Baltica au, dar cine își face concediu la Marea Baltica?
Frig au mai mult ca noi. Adică de ce ei pot și noi nu putem?
Curatenie in capitala, preturi mai mici la mancare, cladiri istorice frumoase.
Am o mica “invidie” – dar stiu daca e bine sa ii zic asa. Nu vreau ca ei sa nu aiba, nicidecum.
As vrea ca si noi sa avem. Sa fim.
Cum au putut oameni astia care au fost sub ocupatie sovietica, au fost republica socialista, ca si noi – sa se dezvolte asa de misto?
Sunt sigur ca am vazut doar zonele frumoase, din centru.
Da pe de alta parte ati vazut cum arata la noi, in Bucuresti, centrul vechi?
GDP per capita in 2020 a fost de aprox 20.000 dolari, total de aprox 56 mld dolari.
In Romania este de aprox 12.000 dolari, total de aprox 250 mld dolari.
GDP = gross domestic product
*sursa de la Banca Mondiala de pe google daca scrii ” Lithuania GDP” si “Romania GDP”.
Și mai vreau să știu de ce la Mariott in Vilnius stau 72 eur pe noapte (fara mic dejun) și la Mariott in București prețul este de 841 Ron pe noapte fara mic dejun și doar dacă plătesc 5 zile in avans). Da am fost curios și de asta.
Poate ca tara e mica, poate ca or avea rezerve de aur prin pesteri, poate ca ii ajuta vremea sau poate faptul ca rata de femei vs barbati este de peste 50%. Sau poate ca din 2019 au inchis inchisoarea aia si au acum doar centre de corectie. Poate ca au doar 100 de condamnati pe viata in toata tara (nu stiu cati sunt in Romania). Sau poate au o rata foarte mare de absorbtie a fondurilor europene pe infrastructura. Nu stiu!? Dar astea sunt doar scuze.
Intrebarea pe care mi-o pun este ce pot face eu, ce putem face noi? Si oare ce as putea face chiar eu?
Deocamdata sunt aici si abia astept sa mai interactionez cu oamenii astia.