RSS
Galerie

De ce sunt scumpe masinile second hand?

30 sept.

De ce sunt scumpe, de ce sunt scumpe?
Pe facebook postez zilnic. Si la orice masina postez, ORICE adica, se gaseste cel putin un om sa zica ca e sucmpa. Cum sa dai asa de multi bani in 2023 pe un diesel, pe o hibrida, pe o masina verde, pe o masina cu roti….

Postez o masina cu 20.000 EUR – off, e scumpa, as da 7000 EUR max.
Dar sunt si altii care spun ca ar da 16.000.

De ce crede toata lumea ca orice masina e scumpa? Pai o sa incerc sa va explic aici.

Poster YouTube1. Valoarea unei masini este irelevanta.
VALOAREA este de obicei calculata de firme de leasing, o calculezi tu – expert in calcule, scazi din pret si ajungi pe undeva.
In general romanii s-au obisnuit cu conceptul de OCAZII, poate si de la OKAZII.ro, poate de la ideea de baza de bijnita, samsareala, sa cumperi ceva “sub pretul pietei”. Si atunci eviden ca toul o sa ni se para scump.

2. PRETUL este foarte diferit de VALOARE.
Pretului i se rupe de valoare si pentru formarea pretului nu conteaza nici anul masinii, nici km, nici daca tu crezi ca e prea mare sau prea mic. Nu conteaza nici intretinerea masinii. Conteaza doar 2 lucruri intr-o tara democratica cu economie de piata.

CEREREA SI OFERTA. 3 CAZURI.
Am o scara de ai ade aluminiu. De aia cu care te urci pe case. Valoarea unei scari este de 100 RON. Una mai premium e 200 RON, una de saraci e 50 de RON.

Cazul 1: Pe piata sunt 100 de vanzatori de scari, si doar 3 potentiali cumparatori. Puterea de negociere e la cumparatori. Aia 100 de vanzatori de scari au scarile lor pe stoc, banii blocati, nu le cumpara nimeni.
Smecherii de cumparatori vor si mai ieftin – asa ca o sa le zica vanzatorilor – “babaiatule, daca nu imi dai scara ta care valoreaza 200 RON cu 70 nu o cumpar”. Daca vanzatorul zice nu, atunci cumparatorul alege din ceilalti 99 de ofertanti si pana la urma nenorocita de scara se da cu 75 RON. Aia e.
O valora ea 200 RON pe hartie, da daca nu o cumpara nimeni valoreaza cu cat se da.
Intelegi?

Cazul 2: Pe piata sunt 3 vanzatori de scari, un bloc tocmai ce a luat foc si la etajul 4 nu se poate ajunge. Cei 100 de locatari sunt mega blocati acolo.
Cum crezi ca o sa decurga negocierea?
“hai baiatu… iti dau 70 de RON”? sau mai degraba “ofer 1000 RON pe scara, acum”.
Problema e ca altcineva o sa zica “ba nu, eu ofer 2000 RON” si tot asa… pentru ca oamenii vor avea ca punct de referinta viata lor, nu schimbarea unui bec.
Intelegi?

Mai sunt si alte cazuri in care numarul cumparatorilor si vanzatorilor e volatil.
Dar in principiu cand cererea e mare si oferta e mica PRETUL E MARE si cand cererea e mica si oferta e mare PRETUL E MIC.

Acum, in Romania pe piata cererea de masini second hand e mare si oferta e mica. Sunt putine masini de vanzare. Majoritatea oamenilor nu prea isi vand masina, tin de ea. Asa ca pretul este sus.

Si poate nu o cumperi tu ca ti se pare scump, nu o cumpara amicul tau, dar cineva tot o ia. Si merge cu ea. Si data viitoare cand vrei sa cumperi o sa vezi ca pretul a mai crescut.

Nu mai bine iti luai tu masina acum 3 ani, dar ah… ti se pareau scumpe masinile si atunci.
Eh, lasa ca iti iei anu’ asta 🙂


 
Scrie un comentariu

Scris de pe septembrie 30, 2023 în Uncategorized

 

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

 
%%footer%%