RSS

Un calcul inspaimantator…

28 sept.

Benzina sau motorina?

Pai sa vedem: sa zicem ca vrei sa cumperi o masina si nu stii daca sa iei motorina sau benzina. Sa zicem ca mergi 60.000 km cu ea si apoi o vinzi. Si pentru ca poate mergi consistent – faci 60.000 km in 3 ani – adica 20.000 km pe an. Doar in oras.

Sa zicem ca o masina pe motorina consuma 7.5% in oras (Bucuresti). Rar iesi cu ea afara. O masina pe benzina consuma 10-11% in oras (Bucuresti). Cred ca cifrele astea sunt destul de realiste. Acum – hai sa vedem cati bani dai tu in acesti ani doar pentru carburant  – daca pretul carburantului ramane constant ( ceea ce nu se va intampla din pacate).

km      consum       litri consumati          Cost pe litru (RON)   Cost TOTAL (EUR)

Motorina:   60,000            7.5%               4,500 litri           5.5 RON/ litru            5.5*4500/4.3 = 5,756 EUR

___________________________________________________________________________________________

Benzina:   60,000            10.5%              6,300 litri           5.3 RON/litru             5.3*4500/4.3 = 7,765 EUR

   Diferenta total in bani: 2,009 EUR

Ghinion! Cifrele astea sunt oarecum inspaimantatoare, indiferent de masina, pe care o ai. Dar pentru motoarele pe benzina cifrele sunt de-a dreptul horror. Cu 2000 EUR mai horror.

Calculam si io…

Drum bun

 
7 comentarii

Scris de pe septembrie 28, 2011 în Uncategorized

 

7 răspunsuri la „Un calcul inspaimantator…

  1. Daniel U

    septembrie 30, 2011 at 7:00 pm


    Mecanicul la care mergeam (om cu multa experienta) mi-a spus odata in felul urmator: daca nu ai de alergat mult cu masina, ia-ti benzina. La diesel-uri a vazut multe tragedii de mii de euro, fapt care nu apare asa de des la benzinare.

    Calculul cu 20 000 km/an deja califica masina la categoria un pic cam alergata.

    Momentan conduc un Opel Astra H, benzina 1.6. In afara ca e lenes, si asta o simt vara pe caldura, consuma exact cat ai spus: in cea mai buna situatie 10-11l/100km. Ce fac acum? Urmaresc benzinarii cu preturi mai jos. Mai multe Lukoil-uri din sudul capitalei au pret bun la benzina, chiar mai mic decat al motorinei. Astazi B95=B98=5.30lei/l

     
    • Dan – http://masinapotrivita.wordpress.com

      sfatbun

      octombrie 4, 2011 at 8:20 pm


      Salut Daniel.
      Sistemul european de masura este de litri/100 km, cel american si englez este de miles/galon, iar cel japonez este mai interesant – km/litru. adica cati km mergi cu un litru. Interesant sa urmaresti o deplasare de 10 km dus, 10 km intors prin oras. Apoi sa vezi cat costa 🙂

      Atunci cand cumperi o masina noua exista o oarecare diferenta de pret intre diesel si benzina. Pe piata second diferenta poate ajunge la zero. Atunci ce faci? Ce cumperi?

      Dan

       
  2. Bugh

    octombrie 4, 2011 at 5:04 pm


    Ar fi trebuit sa pui si comparatie benzina-hibrid care nu intra in nici o categorie aratata.
    Nu mai este doar alba/neagra alegerea inca de acum cativa ani chiar si in Romania.
    Acum toate companiile producatoare auto includ blue-motion, etc. etc. Care ofera la benzina un consum foarte bun.

    De asemenea nu este la fel de horor in momentul in care aplici si faptul ca la benzina pretul reviziilor este mult mai mic.

    Pentru Daniel. Nu ai precizat Opelul tau ce an este. Dupa 2009 au dat celor din gama 1.6 un soft nou care ii da un pic de “zvac” dar din pacate iti dau dreptate daca ai aerul conditionat pornit ca este extrem de lenes (dar mai ai varianta de chip-tuning care iti transforma masina ;)) – doar ai spus vara pe caldura.

     
    • Dan – http://masinapotrivita.wordpress.com

      sfatbun

      octombrie 4, 2011 at 8:16 pm


      Salut Bugh
      Tu cam ai dreptate cu ce zici: tehnologii hibride & stuff. Dar tehnologia e scumpa foc, deocamdata, iar mie imi plac masinile mai ieftine, second, care nu beneficiaza de aceeasi tehnologie ca cele mai noi, mai frumoase.

      Am facut acest mic calcul (nu foarte stiintific) doar pe consum si atat, ca sa vad daca merita mai mult o masina pe motorina vs benzina. Calculul poate fi extins si cred ca fiecare proprietar isi poate face propriul calcul in functie de cat consuma masina lui.

      In ceea ce priveste reviziile – la reprezentante toate sunt scumpe 🙂

       
  3. Cata

    octombrie 4, 2011 at 5:06 pm


    Cam stupid calculul.

    La 20000km in oras inseamna ca faci taximetrie. Sau ca sa ai un punct de reper, inseamna sa parcurgi Bd-ul. Iuliu Maniu de 2857 de ori intr-un an sau de 8 ori pe zi. Care bulevard se intinde de la Cotroceni pana in A1. Daca chiar faci asta si totusi nu esti taximetrist, atunci cel mai probabil esti distribuitor de tigari sau ai masina de firma. In ambele cazuri calculele sunt irelevante, pentru ca nu platesti combustibilul. Si daca chiar exista un om care se freaca prin oras cate 55 km pe zi, atunci e un imbecil pentru ca isi iroseste viata in trafic.

    Sanatate!

     
    • Dan – http://masinapotrivita.wordpress.com

      sfatbun

      octombrie 4, 2011 at 8:10 pm


      Salut Cata
      Calculul incepe cu “sa zicem”, poate ca nu e real. Sunt unii care merg 5000 km pe an, iar taximetristii merg cam 100.000 km pe an. (tata e taximetrist). Eu nu sunt agent de vanzari, distribuitor de tigari si masina nu este de firma. Anul trecut am facut cam 25.000 km.

      Iti dau insa dreptate cu privire la faptul ca calculul trebuie rafinat – poate 20.000 km/ an in oras e cam mult…

      Sanatate!

       
  4. Cata

    octombrie 5, 2011 at 3:59 pm


    Nu am insinuat ca tu insuti esti taximetrist sau agent de vanzari ori ca ai avea masina de firma. Persoana a doua folosita nu se referea la tine. Incercam doar sa imi explic cum ar putea un om obisnuit sa faca 20000km pe an doar in oras.

    Numai bine!

     

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

 
%%footer%%