Vine iarna in curand, iar pe alocuri deja a venit. Acum 2 seri am ajutat o doamna sa schimbe o roata la matizul ei ruginit. Am fost oarecum surprins ca nu stia care este diferenta dintre cauciucuri all-seazon, cauciucuri de vara si cauciucuri de iarna. Continua sa repete – “eu stiam ca am cauciucuri all-seazon”. Pe fata erau cele de iarna, iar pe spate erau de vara. Asa a mers toata vara. Combinat or fi fost ele all – seazon. In plus de asta cauciucul de pe roata de rezerva era foarte foarte vechi, de prin 1907.
Iata cateva repere usoare, clare care sa te ajute sa diferentiezi cauciucurile atat pe masina ta actuala, dar si atunci cand te gandesti sa cumperi o masina.
1. Marca si modelul
De la distanta toate sunt negre si rotunde, dar daca te gandesti mai bine cauciucurile sunt singurul punct de contact intre masina si sosea. Intre tehnologie si asfalt. Ele sunt importante atat pentru siguranta, tractiune, consum. Ca sa iti faci o parere mai buna despre ce marci sa cumperi si ce marci sa nu cumperi iti recomand site-ul ADAC (Automobilclub Deutschland) http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/default.aspx?ComponentId=29895&SourcePageId=31968 – google translate sau google chrome translate – pentru cei care nu stiu germana.
Marci bune sunt Bridgestone, Vredestein, Continental, Dunlop, Michelin, Nokian. In rest gasim altele mai slabe – Kormoran, Matador. Cele mai slabe sunt marcile chinezesti – sunt foarte ieftine la achizitie si te pot costa viata.
2. Cifrele/marcajele
Pe un cauciuc sunt multe cifre. Te intereseaza in primul rand cele mai mari – care exprima dimensiunile. De ex inaltime, latime, raza jentii pe care merg (exprimate in inchi)- 205/55R16 91V. Cand cumperi o masina e bine sa vezi daca cifrele acestea apar si pe talon. Daca nu apar atunci cei de la RAR iti vor spune ca nu poti lua ITP-ul decat daca schimbi rotile (destul de scump).
- 91V-:Mi se pare ca cifra este pentru valoare de incarcare pe fiecare cauciuc, iar litera este pentru viteza. V-pana la 240km/h, H- pana la 210 km/h, T – pana la 190 km/h. Aici gasiti mai multe informatii … http://www.cjtire.com/pdf/Tire%20Identification.pdf
Apoi este important anul fabricatiei. Apare sub forma a 4 cifre: ssaa: ss = saptamana, aa = anul. Veti vedea cifre gen saptamana 24, anul 2008: 2408. Asta te ajuta cand cumperi masina si sa vezi daca afirmatiile proprietarulului sunt reale.
De exemplu: el zice ca a cumparat masina noua acum 2 ani si a mers 20.000 km. Masina este din 2009 – cauciucurile ar trebui sa fie din 2008-2009 si sa nu fie foarte tocite. Daca cauciucurile sunt noi – inseamna ca au fost schimbate, inseamna ca masina a mers mai mult de 20.000 km – doar nu se tocesc dupa 20.000 km.
Un alt aspect de baza este daca sunt de iarna sau de vara. Cele de iarna au un simbol cu un fulg de zapada (siti voi -din ala pe care il vedeti iarna cum cade din cer) si insemnul M+S (mud + snow). Aceste cauciucuri sunt diferite de cele de vara in cel putin 2 aspecte:
- modelul si textura sunt diferite. Au mai multe fante transversale pentru a imbunatati tractiunea pe zapada si teren moale si alunecos. Arata cam asa –>>
- materialul este radical diferit. Cauciucurile de vara se intaresc la temperaturi sub 7grade Celsius si devin ca de plastic la temparaturi sub zero grade. Cele de iarna isi mentin proprietatile chiar si la temperaturi joase. E logic – de aia sunt de iarna. Iarna mergi cu cauciucuri de iarna, vara cu cauciucuri de vara.
3. cum arata.
Am vazut multe sfaturi pe net – despre cum sa arate cauciucurile. Multi spuneau asa “verifica cauciucurile si vezi sa arate bine”. Am facut poze la cauciucurile mele, pe care le-am schimbat recent sa vedeti clar ce inseamna sa verifici cauciucurile.
textura, crapaturi: cauciucul meu este vechi din 2004. Este recomandat sa schimbam cauciucurile cel tarziu dupa 6 ani de utilizare, indiferent de nr de km parcursi. La mine au trecut 6 ani si cauciucul este crapat. Inca mai merge, dar trebuie schimbat. Daca vrei sa cumperi o masina cu astfel de cauciucuri ar trebui sa ceri o scadere de pret imediat, ca sa le poti inlocui!- rulajul: tot in poza asta in dreapta jos este o “ridicatura”. Acesta este punctul minim de uzura, cu care se mai poate inca rula pe sosea. Este bine sa le schimbi inainte sa acel punct sa fie la nivel cu restul cauciucului.
modul de rulare: in poza a doua este unul dintre cauciucurile mele de pe fata. Se poate observa imediat uzura inegala – partea stanga este foarte uzata, pe cand dreapta nu este la fel de uzata. Aceasta inseamna ca acest cauciuc si-a pierdut multe din proprietatile de tractiune, este in pericol de aquaplanare si arata faptul ca am o problema la puntea fata. Recomand, deci, oricui va vrea sa cumpere masina mea sa imi ceara un discount sa poata inlocui si cauciucurile de pe fata, precum si dovezi ale faptului ca am remediat defectiunea la puntea fata.