RSS

Masina care merita, chiar daca ai nevoie de alta…

24 ian.

2012 a venit. E iarna, sunt revolte.

Dar cum stam cu masinile. Probabil ati auzit, sau daca nu – auziti acum – ca exista o noua taxa auto. Taxa aceasta afecteaza piata auto, ii afecteaza pe cei care vand si cumpara masini si cel mai mult afecteaza pretul, la care se vand sau cumpara masini.

Degeaba este o masina buna, practica, si cum iti doresti, daca are pretul prea mare.

 

Mic paragraf despre economie – cum e cu pretul, cerere si oferta: 

Articolul de fata isi propune sa aduca in atentia noastra o masina subevaluata in anii trecuti, dar care se pare ca este la mare cautare in prezent. “la mare cautare” inseamna ca cererea (adica cei care vor sa cumpere) este buna- cu alte cuvinte cei care aduc masini second le vand repede si mai aduc altele care “se vand bine”. Cererea mare dar putini vanzatori inseamna ca pretul masinii ramane ridicat.  Dar mai multi oameni vanzatori de masini, vazandu-i pe ceilalti ca le merge bine treaba, aduc si ei acceasi marca, acelasi model… si asa se umple piata de masini. Cu alte cuvinte – cererea este mare = oferta (cei care vand masini) este cam la fel de mare – adica pretul scade.

Recent – cu noua taxa de inmatriculare – masinile care au fost inmatriculate in Romania inainte de 2007, fie aduse din afara, fie cumparate de aici – trebuie sa aiba platita taxa de prima inmatriculare (taxa de mediu). Cumparatorul o plateste.  Aceasta inseamna ca cererea de masini va scadea, dar ofertantii deja au masini pe stoc – cu alte cuvinte pretul ( ca asta ne interesa pe noi) o sa scada. Dar nu la toate masinile.

 

Cerere vs oferta in realitate (targul de masini)

In targul din Vitan erau cateva VW Golf 5 si Golf 6 de vanzare, sambata 21.01.2012. Golf 5 sau 6 Hatchback erau 2-3 masini cu preturi intre 8500 – 9000 EUR. Destul de scump.

In schimb Ford Focus Break (modelul dupa 2005) erau cel putin 20 de masini cu preturi pana in 8000 EUR, mai putin km decat VW, mai multe dotari, ani mai noi – iar acum – cireasa de pe tort – cu putere mai mare a motorului, cu motor mai mic si TAXA mica!

Calculatorul oficial al taxei auto spune asa (www.anaf.ro >> http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/calculator_taxe/taxa_poluare_2012.html)

Cu taxa e cam asa pentru diesel, norma EURO 4:
– Motor 1.5 diesel (Renault, Dacia, Peugeot) – taxa este mica (pana in 700 EUR)
– Motor 1.6 diesel (Ford Focus, Peugeot, Citroen) taxa este mica: in jur de 700 EUR.
– Motor 1.7 diesel (Opel Astra) – taxa sare de 1400 EUR
– Motor 1.8 diesel (Ford Mondeo) – taxa sare de 1500 EUR
– Motor 1.9 diesel (Renault Megane, Laguna, Volkswagen) taxa sare de 1600 EUR.

Recomandarea lunii ianuarie

Ajunge cate date tehnice am introdus aici! Va recomand avand in vedere conditiile din piata, cat si realitatea legislativa  un FORD FOCUS break, motor 1.6 diesel de 110 cp, dupa 2007, bine dotat si pana in 100.000 km, sau alta masina cu motor de 1.6.
Recomand aceasta marca si acest model datorita
– cererii si oferte de pe piata (numar mare de masini de genul acesta la preturi foarte bune)
– posibilitatii inmatricularii cu o taxa mica
– modelul break (combi) este mai lung decat modelul hatchback cu pana la 20 cm!
– suspensie independenta pe puntea spate
– directie exacta – sa ai “fun” in timp ce conduci
– motor mic si potent, dotari bune

 

 
2 comentarii

Scris de pe ianuarie 24, 2012 în Uncategorized

 

2 răspunsuri la „Masina care merita, chiar daca ai nevoie de alta…

 1. cucasacatcortu

  tedi

  februarie 24, 2012 at 10:22 pm


  Salut Dane.
  Uite fă mă uit pe bolţile tau si pui în comparaţie Vw cu Ford. Eu sunt în faza să întreb care din ele este cu adevărat mai calitativă. Si nu numai eu cred ca sunt on aceaşi dilema. Costmul întreţinerii, costul pieselor de schimb si rezistenţa motorului. Poate mai e ceva dar cred ca ai ce scrie. Chair am nevoie de inca o parere

   
 2. 207

  septembrie 21, 2012 at 11:42 am


  Salve Dan, postezi mult despre o anumita marca/model – Ford Focus….Nu spui in commenturi despre tara unde a fost fabricata; din cate stiu sunt multe branduri care se fabrica in Turcia, si cred ca ar fi un motiv sa ne gandim bine si la acest aspect. Tu ti-ai cumpara o Toyota/Ford Made in Turkey, sau Made in Japan?! Ajunta-ne cu detalii despre seria sasiului – VIN. Multam de site

   

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

 
%%footer%%