
Salutare tuturor cititorilor
Unul dintre clientii mei a calculat ca apasa ambreiajul de 1000 ori/zi in traficul din Bucuresti. Asta pentru o zi normala, cu ceva aglomeratie dar si ceva trafic lejer. Asta se traduce in cel putin 800 de schimburi de viteze pe zi.
Acum ceva vreme ne gandeam ce merita mai mult: o cutie de viteze automata, sau o cutie de viteze manuala.(http://masinapotrivita.com/2011/09/23/automat-vs-manual/). Cu timpul cutiile de viteze manuale au ramas la fel, dar cutiile automate s-au diversificat. De exemplu multe cutii de viteze automate clasice au functia “auto hold” – adica la semafor nu mai trebuie sa tii piciorul pe frana – astfel disparand un inconvenient al cutiei automate. Articolul acesta are menirea sa aduca putin mai multa lumina in acest domeniu, sa ne ajute sa facem alegeri mai bune atunci cand vrem sa cumparam o masina second hand. Pentru cei pasionati de modul de functionare al cutiilor de viteze am pus cateva linkuri utile.
1. Cutie manuala
Pro: usor de condus, “simti masina mai bine”, trainica, nu necesita mententanta laborioasa, consum mic, usoara pe masina.
Contra: inconfortabil de condus in oras, daca esti incepator poti strica ambreiajul destul de repede.
____________________________________________________________________________________________
2. Cutie manuala automatizata (sau secventiala)
Pro: cutie usoara, usor de condus, nu necesita lucrari de intretinere majore, nu necesita schimburi de ulei ca o cutie automata.
Contra: ambreiajul se uzeaza mai repede fata de cutia manuala, bruscheaza la schimbul de viteze. Ca sa nu bruscheze trebuie sa simti cand vrea sa schimbe viteza, apoi sa ridici piciorul de pe acceleratie si sa acelerezi din nou; fix ca la cutia manuala.
____________________________________________________________________________________________
3. Cutie manuala automatizata (sau secventiala) cu dublu ambreiaj
Pro: cutie mai usoara decat o cutie automata, nu necesita lucrari de intretinere majore (uleiul se schimba la aprox 10 ani), usor de condus, nu prea bruscheaza, ambreiajele nu se uzeaza repede (fiind 2 la numar).
Contra: mai lenta fata de DSG de la Volkswagen. De asemenea este destul de noua pe piata si nu exista multe informatii referitoare la fiabilitate. Ford a pus aceasta cutie “automata” pe mai multe masini (Fiesta, Focus, Mondeo).
____________________________________________________________________________________________
4. Cutie automata clasica
Cutiile de viteze automate anticipeaza ce ai putea face ca sofer intr-o anumita situatie (viteza, rpm al motorului). Atunci cand faci ceva total neanticipat cutia de viteze devine lenta.
Pro: schimbul de viteze este rafinat, nu bruscheaza, este foarte confortabila
Contra: cutia de viteze cantareste mai mult, este mai scumpa la intretinere (necesita schimbul de ulei la 60.000 km), daca se strica este mai scumpa de reparat, schimba vitezele mai lent, consuma in general cu 1 litru in plus la 100 km fata de aceeasi masina cu cutie de viteze manuala.
____________________________________________________________________________________________
5. Cutie DSG
Pro: rafinament si viteza, consum mai mic fata de o cutie automata clasica
Contra: 2 cutii sunt mai grele decat o cutie, schimb ulei la 60.000 km la reprezentanta, scumpa (o masina costa aprox 2000 EUR in plus). Probabil cutia DSG este cea mai scumpa la intretinere dintre toate cutiile de viteze prezentate aici.
____________________________________________________________________________________________
6. Cutie automata CVT (Continous Variable Transmission)
Cutia CVT este folosita des la masini hibride sub forma de eCVT, dar am condus-o si pe un Mini Cooper din 2006.
Pro: este fiabila, nu necesita intretinere, nu sunt pierderi de putere, nu se uzeaza ambreiajul (ambreiajele).
Contra: cand conduci ai un sentiment ciudat, diferit fata de oricare alta cutie de viteze. Dupa un timp te obisnuiesti. Nu este ca pe scuter- unde ai o singura viteza, dar nu e nici ca si cand ai avea 6 viteze.
____________________________________________________________________________________________
Concluzie
Ca si principiu exista mai multe sub-categorii la ce am enumerat mai sus si tot felul de denumiri (multe dintre care se termina in “…tronic”. Inainte sa cumperi o masina e bine sa stii ce fel de cutie de viteze vrei. Daca vrei cutie manuala este mai simplu. Daca vrei cutie automata trebuie sa stii la ce sa te astepti, cati bani vrei sa dai pentru intretinere si cum vrei sa te simti in masina. De asemenea trebuie sa cunosti compromisurile pe care esti dispus sa le faci.
Spor la dezapezire
Dan
Bogdanel
ianuarie 30, 2014 at 2:58 pm
off topic:scuze pentru interventie dar corect este ambreiaj si nu ambreaj
on topic:depinde de fiecare in parte ce isi doreste si ce isi permite
FACEBOOOOOOK
ianuarie 30, 2014 at 8:48 pm
PAREREA TA CA SI CRITIC CARE AR FI CEA MAI BUNA…….?
ECO
februarie 4, 2014 at 11:50 am
Eu conduc o masina cu cutie DSG si sunt foarte incantat de felul in care se conduce o astfel de masina, in special in oras dar si pe drumurile cu multe serpentine.
Un plus, care vine la pachet cu aproape orice masina echipata cu DSG, este ca ai si pilot automat.
Un minus este intr-adevar un consum putin mai mare.
Nu conteaza
mai 30, 2015 at 4:28 pm
Nu sunt 2 cutii de viteza la DSG este una singura, depinde ce sti despre ele.
Alex
august 21, 2015 at 9:37 am
De acord cu ECO, si eu prefer masinile cu cutie DSG.