RSS
Galerie

De ce cresc preturile la masini second hand?

07 sept.

Salutare!
Eu sunt Dan iar in postarea de astazi o sa iti explic de ce preturile la masini second hand cresc, nu scad.
Fii atent ca articolul e scris cam laborios, folosesc si exemple cat de cat proaste, dar sper ca ma fac inteles.
Scriu articolul din perspectiva profesionala, nu ca o parere al unuia care nu stia ce sa faca in dupa amiaza asta 🙂

Stiu, stiu – era bine sa scriu mai corect: de ce cresc preturile masinilor second hand, dau de ce creste pretul unei masini second hand, dar atat am putut cu gramatica mea rudimentara.


Modul normal de functionare al pietei auto

Istoric vorbind cumperi o masina noua, dai 30.000 EUR pe ea, o iei in leasing, faci credit sau poate furi banii respectivi.
Cert este ca masina se devalorizeaza atat fizic, prin utilizare, cat si moral – apar noi modele facelift-uri, editii speciale, mega speciale.

Si mai este cert ca peste 4 ani pretul masinii o sa fie mai mic decat atunci cand ai cumparat-o.


Problema se complica

La un moment dat pe piata nu esti doar TU, singurul cu o masina de vanzare. Mai sunt si altii, iar notinuea de PRET e foarte diferita de notiunea de VALOARE. Ma mai intreaba oamenii ” Vreau sa iau un Audi A4 B9 … se merita”.
Pai de unde sa stiu eu daca merita PENTRU TINE?

Poate te-au prins niste rusi si te tin captiv ca ai jucat la jocuri de noroc, ai facut rost de cheie si vrei sa fugi. Se merita sa cumperi pe loc un A4? Pai da – evident, viata ta depinde de masina. Si ai da pe masina cat iti cer eu, fara incercari de negociere.

Poate nu te-au prins rusii si poate mai ai 2 masini acasa, si parca ai cumpara un A4, dar nu neaparat. Adica esti mega relaxat. Nu ai o nevoie stringenta, asa ca vei vrea sa negociezi puternic si poate, maybe, poate o sa o cumperi.
Ai inteles


Pandemia & firmele de leasing.

Firmele de leasing fac pretul masinilor second hand in lume.
Companii iau masini in leasing si le tin 3-4 ani. Fac aproximativ 150k – 200k km in anii astia de utilizare, apoi le vand.

Cu pandemia multe companii au intrat in insolventa, chiar si acum viitorul este incert.
Stii tu ce val o sa vina peste noi in 6 luni? Nu. Nici eu.

Nici companiile nu stiu, nu se grabesc sa reinoiasca parcul auto la 3-4 ani, asa ca vor mai tine masinile 5-6 ani.

Dealerii auto care cumparau masini second hand de la licitatii din Germania, Olanda, Belgia, Franta s-au trezit deocata ca ar vrea sa cumpere, dar nu mai au de unde. Iar vanzatorii s-au trezit deodata ca negocierea nu merge in jos, ci in sus.

E ca si cand eu am o bicicleta, iar voi sunteti 10 oameni care ar vrea sa o cumpere, ca au nevoie de ea. Degeaba am dat eu 100 Lei pe bicicleta noua, ca acum se trezeste unul sa imi dea 110 Lei pe ea doar sa o ia. Ca nu mai are de unde lua.

Fix asa functioneaza si editiile limitate Porsche, Ferrari. Sunt putine pe piata, nu vin altele, pretul creste.

Tu vrei sa platesti mai putin, dar sunt 10 ca tine care vor asta si la un moment dat unu zice ca imi da pretul cerut, fara negociere. Iar eu, smart, ii zic – babaiatule pretul a crescut cu 5%. Dai mai mult. Daca nu iti convine mai sunt 9 ca tine la rand. Si unul tot da.

Un motiv secundar

Pe langa asta, dar ca motiv secundar – preturile masinilor noi au crescut, disponibilitatea lor a scazut, livrarea nu se mai face de pe stoc, ci astepti 6 luni.
Materiale au devenit mai scumpe din 2 motive.
1. La pretul materialelor se adauga pretul cu stocarea, care a crescut enorm, avand in vedere restrictiile de munca/ angajati ale depozitelor, operatorilor portuari, transportatorilor.
2. Sistemul JiT (Just in Time) nu mai are cum sa functioneze impecabil cu noua “ordine mondiala” generata de pandemie.
Totodata furnizori de subansamble au avut perioade de stagnare (compresoare de AC de exemplu) si acum trebuie sa vanda mai scump ca sa nu intre in faliment. Si tot asa.
Si sa nu uitam materialele rare pentru cipuri. Dar asta ar explica o intarziere in livrarea masinilor, nu o crestere de preturi.

In concluzie

1. Daca esti vanzator de masina second hand poti cere in medie mai mult pe masina ta cu aproximativ 15%-20%. Dar daca vrei sa iti schimbi masina vei da castigul asta in plus pe alta masina. Cu alte cuvinte daca iti tii masina acum cel mai probabil nu se va devaloriza in urmatorul an. Indiferent de numarul de km.

2. Daca esti cumparator va trebui sa scoti in plus din buzunar aproape 20% in plus pentru o masina similara pe care puteai sa o cumperi anul trecut. Vorbeste cu orice samsar, dealer auto si o sa iti spuna ca nu mai gaseste masini de cumparat in primul rand iar in al doilea rand sunt mult mai scumpe masinile. Atat de la persoane fizice, cat si de la licitatii.

Singura sansa sa cumperi o masina ieftina este sa o iei de la cineva care nu stie cum merg lucrurile cu cerere, oferta, piata auto.

PS: Nu, dieselul nu dispare, mai ales avand in vedere ca “progresul” pietei auto deocamdata sta fix pe loc, indiferent ce statistici aberante folosesc “electricii” sau canalele de stiri.


 
Un comentariu

Scris de pe septembrie 7, 2021 în Uncategorized

 

Etichete: , , , , , , , , , , ,

Un răspuns la „De ce cresc preturile la masini second hand?

  1. bobot90

    bobot90

    septembrie 10, 2021 at 12:33 pm


    Nu prea se aplica aceasta teorie decât la samsari.

     

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

 
%%footer%%