RSS

Taxa de mediu pe intelesul tuturor

20 mai

Salutare tuturor!
M-am hotarat sa scriu un articol despre taxa de mediu. In piata auto domneste haos si confuzie cand vine vorba despre acest subiect si e timpul sa facem putina lumina. Deci ce e cu  “taxa de mediu” – “taxa de inmatriculare” – “timbrul de mediu”?  Cine trebuie sa o plateasca, cat este de mare si unde se plateste?

M-am gandit sa scriu despre taxa impartind evolutia dansei in 5 etape istorice. Sper sa fie un bun ajutor pentru cei care cauta sa isi cumpere o masina SH. In plus voi incerca sa dau cateva exemple practice. Mentionez insa ca variatiunile pe aceasta tema sunt foarte foarte multe 🙂

Istoria timbrului de mediu in 5 etape

Recunosc ca ce am scris este putin plictisitor. Incearca sa rezisti pana la capat pentru ca te va ajuta sa nu iei o tzeapa. Uite aici se calculeaza taxa asta pentru 2014 :http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsitentaContribuabili_r/calculator_taxe/taxa_timbru_2014.html

1. Inainte de 2007 

 • Romania nu era in EU. Daca vroiai sa cumperi o masina adusa din alta tara – trebuia sa platesti o taxa vamala in functie de un catalog cu valori standard pentru masini SH.
 • Daca optai pentru masina SH cumparata noua din Romania nu trebuia sa platesti nimic. Simplu.
 • EXEMPLU: Acum vrei sa cumperi o masina care a fost adusa in Romania in 2006. De atunci si pana acum a avut un singur proprietar. Trebuie platit timbrul de mediu? DA, trebuie chiar daca pentru masina respectiva s-a platit deja taxa vamala.

2. Perioada 01.03.2007 – 16.12.2008  

  • Romania a intrat in EU in ianuarie. Din luna MARTIE a fost introdusa “taxa de prima inmatriculare”. Normal taxa a fost introdusa de la 1 ianuarie 2007, dar in februarie inca se inmatriculau masini “fara nicio lege”. Taxa a fost valabila pentru toate masinile aflate la prima inmatriculare in Romania – adica atat cele SH importate din alta tara cat si cele cumparate noi din Romania.
  • Pentru transferul de proprietate (adica cand cumperi o masina SH deja inmatriculata in Romania) nu se mai platea nicio taxa.
  • Exceptare de la plata taxei au fost pentru persoane cu handicap, revolutionari, minoritati nationale defavorizate, e.t.c.
  • EXEMPLU: Acum vrei sa cumperi o masina care a fost cumparata noua din Romania  si inmatriculata in februarie 2007. Trebuie platit timbrul de mediu? DEPINDE – fiind o perioada incerta ar trebui sa insisti sa primesti de la vanzator o adeverinta de la ANAF care sa spuna sigur daca taxa de atunci a fost sau nu platita. Daca mergi pe “incredere” risti sa te arzi.

3. Perioada 16.12.2008 – 31.12.2009

  • Tariceanu a introdus o exceptare de la plata taxei de prima inmatriculare pentru masinile cumparate noi din Romania. Gurile rele spun ca prin asta a incercat sa relanseze vanzarile Citroen.
  • Pentru masinile importate din alte tari taxa se platea la fel ca si inainte.
  • Pentru transferul de proprietate nu se mai platea nicio taxa.
  • EXEMPLU: Acum vrei sa cumperi o masina care a fost cumparata noua din Romania  si inmatriculata in iunie 2009. Are taxa platita? Evident ca NU. Nu puteai sa platesti taxa nici daca vroiai. Nu ti-ar fi trecut prin cap sa vrei sa o platesti gandindu-te ca statul ii va cere urmatorului proprietar banii in mod “restant”, lucru care va scadea valoarea masinii tale.

4. Perioada 01.01.2010 – 01.01.2013

  • Se reintroduce obligativitatea platii taxei de inmatriculare pentru masinile cumparate noi din Romania. Este posibil insa ca unele masini inmatriculate in acele zile sa nu aiba taxa platita. Uneori hotararile guvernamentale se implementeaza dupa ceva vreme la ANAF.
  • Toate masinile EURO5 cumparate noi din Romania au fost scutite de plata taxei pe parcursul anului 2010.
  • Pentru masinile importate din alte tari taxa se platea la fel ca si inainte.
  • Pentru transferul de proprietate nu se mai platea nicio taxa.
  • EXEMPLU: Acum vrei sa cumperi o masina EURO5 care a fost cumparata noua din Romania si inmatriculata in ianuarie 2010. Nu are taxa platita, deci trebuie sa o platesti tu. Din fericire taxa nu este foarte mare.

5. Perioada 01.01.2013 – prezent

  • “taxa de prima inmatriculare” suna prea nasol, atat pentru cetateni cat si pentru EU. Guvernul o transforma in “taxa de poluare”, inspirandu-se din sistemul folosit in Austria. La un moment dat se transforma in “timbru de mediu”.
  • Se introduce obligativitatea platii timbrului de mediu pentru urmatoarele masini la schimbul de proprietari in Romania:
   • cele cumparate noi din Romania si inmatriculate intre 16.12.2008 – 31.12.2009
   • cele cumparate noi din Romania si inmatriculate inainte de 2007
   • cele importate in Romania inainte de 2007 (pentru care s-a platit doar taxa vamala)
  • Toate masinile EURO6 cumparate noi din Romania sunt scutite de plata timbrului de mediu.
  • Pentru masinile importate din alte tari timbrul se plateste in continuare la fel ca inainte.
  • EXEMPLU: pentru orice masina care face obiectul unei tranzactii si pentru care nu s-a platit timbrul de mediu, sau taxa de prima inmatriculare, indiferent de motiv, trebuie sa se plateasca acum de catre cumparator aceasta taxa.

omul taxelorAm auzit (deci nu este confirmat inca) cum ca obligativitatea platii timbrului de mediu “restant” pentru masinile EURO5 exceptate in 2010 si si pentru toate masinile exceptate de la plata taxei in 2009 ar fi declarata neconstitutionala. Nu stiu sigur daca asa este sau nu si daca se poate recupera aceasta taxa, sau daca se poate obtine chiar o derogare de la plata ei.

De-a lungul anilor au existat tot felul de iteratii si modificari la modul de calcul. In prezent factorul cel mai important este emisisa de grame de CO2 (dioxid de carbon) pe km.

Felicitari ca ai citit pana aici si sper ca acum este ceva mai limpede acest subiect si stii mai multe decat stiai acum 5 minute!!!!

Va doresc tuturor spor la cumparaturi si va las cu o zicala traditionala masinapotrivita: “Deschide bine ochii, pentru ca altfel vei deschide buzunarul”

 

 

Etichete: , , , , , ,

9 răspunsuri la „Taxa de mediu pe intelesul tuturor

 1. Eu

  mai 20, 2014 at 10:42 am


  Cum se calculează la un Prius?

   
  • Dan – http://masinapotrivita.wordpress.com

   Dan

   mai 20, 2014 at 10:44 am


   Salut Eu
   Pentru Priusuri primesti de la ANAF o exceptare de la plata taxei atata timp cat pe cartea de identitate apare “Hibrid”.

    
 2. Intermedieri Auto Tim

  iunie 12, 2014 at 10:10 am


  Foarte util articolul pana si noua, multumim ca ai avut rabdarea sa adaugi atatea informatii foarte utile pentru cei care doresc sa cumpere o masina inmatriculata in Romania.

   
 3. andrei

  august 13, 2014 at 11:21 pm


  Salut Dan,

  1. Link-ul este invalid (lipseste un “s” la asistenta): http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/calculator_taxe/taxa_timbru_2014.html
  2. Ai expus trei situatii valabile dupa 2013; in cazul masinilor second hand importate dupa 2007 (mai precis 2010), ce se intampla?

  Mersi,
  Andrei

   
 4. ciprian

  septembrie 4, 2014 at 2:11 pm


  Salut Dan,
  Am o masina cumparata din romania din reprezentanta si inmatriculata in 09.2007 , eu o am din 2011 si vreau sa o vand. Din ce am citit la tine masina mea nu mai trebuie platita timbru de mediu? Iti multumesc

   
 5. Lita nicusor

  februarie 24, 2015 at 7:42 pm


  Am masina imatriculata pe numele meu in data de 01-04-2008 al treilea propietar masina fiind din 2000 daca o vand mai trebuie platita taxa?

   
 6. rodica

  aprilie 1, 2015 at 6:22 pm


  referitor la faptul ca taxa de prima inmatriculare, valabila de la 01.01.2007, de unde ai informatii exacte ca platile in contul ei, s-au efectuat incepand cu luna martie 2007?

   
 7. Edward Lica

  septembrie 20, 2015 at 5:50 pm


  Mulțumesc pentru articolul ce lăi scris dar în nicio țară nus taxele mari ca la România bulgări îs mai sărăci ca noi dar la ei inscii o mașină cu 400-500 de euro . în bani astea este indus asigurare pe un an verificare și itp. Eu am cumpărat mașină cu 600 de euro și plătesc 750 de euro rar-ul și taxă de mediu . asa merge înainte romiinia noastră. Asta este romiinia noastra

   
 8. Alex Mazilu

  noiembrie 29, 2015 at 9:55 pm


  Buna seara. Am de vanzare un golf 5 cumparat nou de la Porsche Romania in 2008. Nu mi este clar si nici nu mai stiu daca am platit vreo tx de mediu la inmatriculare. Primesc acum intrebari de la potentiali cumparatori si nu stiu ce sa le zic si cum sa procedez. Ma ajuta sa merg la tx si impozite sa intreb? Ma puteti ajuta/sfatui? Am vazut ca sunteti in tema cu acest subiect.Multumesc anticipat.

   

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

 
%%footer%%