RSS

Ce conteaza la o masina second hand?

07 mai

Salutare, dragi cititori! Cineva m-a rugat recent sa fac o comparatie intre masini second hand. Pe cand la masinile noi o comparatie este oarecum dificil de realizat la masinile sh este cam imposibil deoarece exista multi parametri variabili. In loc sa fac o comparatie clasica m-am gandit ca este mai util sa scriu despre “Top 5 lucruri care conteaza atunci cand cumperi o masina second hand”. Spor la citit.

1. Asteptarile tale 

Viata unei masini: cineva a cumparat o masina noua, a condus-o un numar de km intr-un anumit stil, a intretinut-o cum a putut, poate s-au mai stricat piese la ea, poate a lovit-o mai mult sau mai putin, iar acum o vinde. Desigur, intre timp, valoarea masinii a scazut destul de mult. Iar tu vrei sa o cumperi. In mod eronat si ilogic te astepti ca masina sa nu fie uzata, sa aiba putini km, sa aiba vopseaua originala (si impecabila)… cu alte cuvinte vrei o masina noua la un sfert de pret. In plus iti plac “ocaziile” iar de aici incep problemele. Cumva ti s-a format parerea ca masinile cu peste 100.000 km sau chiar 200.000 km vor exploda cand te urci in ele, ca masinile din Germania sunt impecabile, ca masinile rulate in Romania sunt extrem de proaste. In plus ti se pare ca masinile altora se devalorizeaza foarte repede si probabil ar trebui sa primesti si un cadou special doar pentru ca vrei sa le cumperi. Fa-ti asteptari potrivite si realiste!

2. Vanzatorul

2.1 Samsarul de masini: Stiu, stiu ca sunteti suparati pe samsari, care “manaresc” masinile si le fac sa arate foarte bine, spala motorul sa dea impresia ca nu este uzat, dau km inapoi – si pun braduleti cu “new car smell” in habitaclu. Unii iau masini cu accidente, le repara si le vand  ca fiind “impecabile si fara defecte ascunse“. Desigur ca au o anumita vina, dar poate una la fel de mare apartine cumparatorului cu asteptarile eronate (vezi punctul 1). Samsarul livreaza pe tava fix asteptarea cumparatorului. Multi samsari mi-au spus ca lor nu le place sa “manareasca” masinile dar este necesar din cauza ca “oamenii cer asta, oamenii vor sa fie mintiti“. Ceva mai multe detalii poti vedea in acest interviu

2.2 Utilizatorul/ Proprietarul: Conteaza cum a condus omul masina.preluare de la www.drivelikeawoman.com

  • O utilizare pe distante scurte sau de scurta durata (de genul: pornit motor – mers 3 km – oprit motor) va uza masina foarte repede.
  • Orice motor – diesel sau benzina – trebuie turat rezonabil pentru a avea o viata lunga. Un motor subturat se va uza repede, arderile fiind incomplete.
  • Un sofer agresiv nu va strica motorul, dar va strica probabil alte componente ale directiei si ale sistemului de franare.
  • O utilizare la drum lung si viteza mare este ideala pentru orice masina. Arderile sunt complete, motorul functioneaza in parametri normali. Nu se uzeaza elemente ale directiei, sistemului de franare, ambreiajul.
  • Exemplu: un vanzator mi-a spus “A fost masina sotiei si a condus-o 1 an. Acum i-am cumparat o alta masina cu cutie automata, ca nu se descurca cu cealalta“. Este evident in ce stare se afla ambreiajul cand cineva “nu s-a descurcat” timp de un an.

3. Intretinerea si fiabilitatea 

Un om zgarcit cu condusul masinii va fi zgarcit si cu intretinerea ei. O masina este un obiect foarte complex. Adesea o problema mica ignorata poate duce la o problema muuuuult mai mare.

  • Aproape orice masina este o cheltuiala, nu o “investitie”. Si pe langa cheltuiala cu devalorizarea si cumpararea masinii exista si cheltuieli de intretinere: revizii (ulei motor, filtru ulei, filtru carburant, filtru aer), placute frana, cauciucuri, discuri de frana, bielete, bucsi, bujii, garnituri, furtune… si cate si mai cate 🙂
  • Conteaza ca vanzatorul sa poata demonstra ce si unde a schimbat (carte de service, facturi)
  • Dar conteaza si cum povesteste despre masina, la ce interval a facut reviziile, cat au costat, ce a mai schimbat.
  • Exemplu: “Dom’le nu am schimbat nimic la ea“. Ghici cine va face acum reparatiile respective?

Aud discutii despre fiabilitatea unei masini. Si am interactionat cu multi oameni din reprezentante. Cei de la Audi imi spuneau “Nu-ti lua Audi, ca nu-i masina…“, cei de la Toyota imi spuneau “Nu-ti lua Toyota ca nu-i masina...”. Pana acum doar cei de la Honda mi-au spus sa imi cumar Honda si am am observat ca service-urile lor sunt foarte mici deoarece oamenii vin doar pentru revizii. Cred ca exista diferente intre branduri si modele, dar in general fiabilitatea unei masini tine de cum conduci si cum intretii masina ta. Fiabilitatea esti TU. Totusi uneori se pot strica la o masina elemente care nu tin nici de cum conduci si nici de cum ai intretinut masina, cum ar fi: alternatoare, compresoare de AC, furtune, curele si altele. Inainte de a cumpara o anumita masina verifica cand a inceput productia acelui model si cand s-a oprit.

Exemplu: VW Golf cu motorul 1.2 TSI (turbo benzina)  s-a fabricat incepand cu 2009 – 2010, iar acest motor este unul complet nou. Este posibil ca un Golf din 2011 cu multi km sa fie mai fiabil decat unul din 2010 cu putini km. Racitorul de ulei se strica la motorul din 2010 si uneori au existat probleme cu turbina. Acest lucru a fost remediat prin 2011.

4. La ce vei folosi masina

Poate cumperi un BMW 530 xd din 2011. Conteaza sa mearga bine, sa fie bine intretinut. Dar conteaza la fel de mult sa arate bine. Puteai sa te deplasezi din punctul A in punctul B si cu Dacia Logan, dar cumperi masina asta si pentru statutul social. Te va ajuta sa pari mai bogat, sa arati mai frumos, poate chiar mai tanar. O masina de 30.000 EUR ar trebui sa arate bine.

Poate cumperi o Skoda Octavia Break din 2008. Conteaza sa mearga bine, sa fie bine intretinuta. Dar nu o sa te faca sa arati mai bine, si nici la statut nu te va ajuta foarte mult. Nu o sa pari nici mai bogat. Esti un om practic, asa ca poti tolera diferite zgarieturi. Ai chestii de carat, ai familie. E bine sa nu te cramponezi daca masina mai are zgarieturi.

Poate mergi la drum lung prin tara si stai in masina 10 ore. Conteaza pozitia la volan, materialele interioare, scaunul soferului.

Poate ai probleme cu spatele si iti place caldura. Si sotiei ii place frigul. In cazul acesta conteaza “dublu climatronic” si suport lombar. Fiecare cu temperatura lui.

Poate cumperi masina sa o tii in fata blocului doar ca sa arati ca ai masina. In cazul de fata conteaza doar sa arate bine static. 🙂

5. Pretul

L-am pus ultimul. Este bine ca intai sa intrebi mai intai “ce stie sa faca” iar abia apoi sa intrebi “cat costa“. Romanii sunt vanatori de ocazii, dar in lumea masinilor second hand vanatorul de ocazii adesea devine vanatul. Astfel multi oameni sunt pacaliti cumparand tot felul de masini accidentate, prost intretinute. Pretul conteaza pentru ca reflecta intr-o anumita masura ce vei primi in schimb. “Ford Mondeo 2.0 litri, 140 cp din 2008 bine dotat – 6000 EUR”.  Pare prea bun sa fie adevarat? Asa si este. Tzeapa lunii martie descrie o poveste interesanta aici http://masinapotrivita.com/2014/03/28/tzeapa-lunii-martie.

Recent am citit un slogan pe masina unei firme de instalatii “Ce e ieftin nu rezista, ce e gratis nu exista“. Foarte inspirat.

Iti doresc spor la intocmirea asteptarilor realiste, si spor la cumparaturi! Toate cele bune, Dan

 

Etichete: , , , , ,

3 răspunsuri la „Ce conteaza la o masina second hand?

  1. Paul Chris

    mai 7, 2014 at 10:54 am


    Foarte bun si la obiect articolul. Samsarul ala a spus un mare adevar, oamenii vor sa fie mintiti si isi fac iluzii ca masina pe care au cumparat-o e venita direct de la o babuta din Germania 🙂

     
  2. Bello Edwin

    mai 10, 2014 at 10:10 pm


    Foarte util si realist! Bravo!

     
  3. marian

    mai 19, 2014 at 11:19 pm


    bine punctat

     

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

 
%%footer%%